Yrkesintroduktion

Yrkesintroduktion på naturbruksprogram är för dig som inte är behörig till gymnasiet, och som saknar de betyg som krävs för programinriktat val. Det är en personligt anpassad yrkesutbildning. Hos oss går du tillsammans med en klass på naturbruksprogrammet, men du har en anpassad studieplan.

Lär dig ett yrke inom naturbruk

Beroende på vilka högstadiebetyg som du har med dig eller saknar, kan du antingen plugga mot målet att bli behörig till gymnasiet, eller så kan målet vara att lära dig så mycket som möjligt om yrket under de tre åren.

Skillnaden mellan programinriktat val och yrkesintroduktion

Upplägget är personligt anpassat och det kan se olika ut för olika elever. Yrkesintroduktion leder först och främst inte till gymnasieexamen, som programinriktat val gör, utan till att gå tre år på en utbildning och förbereda sig för att kunna jobba. I en del fall läser elever ikapp gymnasiebehörigheten och tar gymnasieexamen. En del elever på yrkesintroduktion läser färre kurser. Då får man med sig ett så kallat gymnasieintyg efter utbildningen, istället för examen.

Så söker du

Du ska kontakta vår SYV innan du söker, för att se om vi kan erbjuda yrkesintroduktion utifrån dina behov och intressen. Sedan söker du via gymnasieantagningen i ditt hemlän:

  • Yrkesintroduktion naturbruksprogram. Ansökningskod: IMYNB

Kontakta vår studievägledare på syv@alvdalen.com,
0251-59 70 14.

Programinriktat val

Programinriktat val riktar sig till dig som inte är behörig till gymnasiet, men nästan. Målet är att bli behörig. Du läser in det högstadieämne som du har kvar (matte eller engelska), samtidigt som du börjar på naturbruksprogrammet.

Börja naturbruksprogrammet och läs ikapp

På Älvdalens Utbildningscentrum börjar du direkt på samma program som du har som mål att bli antagen till. Inför hösten 2023 kan du söka programinriktat val till Skogsgymnasiet och Fiskegymnasiet. Ämnen som du kan läsa in hos oss är matte eller engelska. Så fort du är ikapp med betyget du saknar, blir du automatiskt antagen och kan sikta mot gymnasieexamen.

Vem kan söka?

För att vara behörig till programinriktat val behöver du ha vissa betyg, bl a svenska. Läs mer här. Om du saknar det, kan du istället söka yrkesintroduktion.

Så söker du

Du söker på samma sätt som till nationella program, genom gymnasieantagningen i ditt hemlän. Vi erbjuder programinriktat val inom följande program:

  • Naturbruksprogrammet: Skogsgymnasiet. Ansökningskod: IMVNBSKO
  • Naturbruksprogrammet: Fiskegymnasiet. Ansökningskod: IMVNBFISK

Vill du veta mer? Kontakta vår studievägledare på syv@alvdalen.com, 0251-59 70 14.

Äventyrsgymnasiet

Vill du jobba professionellt inom äventyrsturism?
Äventyrsgymnasiet passar dig som gillar forsränning, MTB, skidåkning, kajakpaddling och fjällvandring. När du är färdig kan du bland annat jobba som forsränningsguide och skidlärare.

Äventyrsgymnasiet ger dig inspiration, kunskap och verktyg för att börja jobba och utvecklas som både människa och äventyrare i fjäll, skog och vatten. Du utvecklar kompetens och färdigheter inom ledarskap, turism, entreprenörskap, friluftsliv och systematiskt säkerhetsarbete. Studierna varvas med teoretiska och praktiska moment kryddat med intressanta studiebesök och givande APL-platser (arbetsplatsförlagd lärande).

Möjligheten till certifikat är många, såsom exempelvis  skidlärare steg 1 och 2, havskajakledare, forsränningslicens, förarbevis på skoter och man kan gå mot rött kort i klättring.

Möjlighet finns att läsa fördjupande kurser i svenska och engelska för att få grundläggande behörighet till högskola eller universitet.

Fiskegymnasiet

Är du intresserad av sportfiske?
Vi är Sveriges äldsta sportfiskeutbildning. Hos oss får du en rolig, bred och intressant utbildning inom sportfisket.

Utbildningen inom sportfiske är för dig som är intresserad av fiske och som vill arbeta inom naturturismbranschen med exempelvis sportfiske, fiskevård, turism eller eget företagande.

Fiskegymnasiet har ett stort fokus på sportfiske i olika former, t ex predatorfiske, isfiske, flugfiske och mete.

Skolan har engagerade, välutbildade lärare som jobbar tillsammans med branschen, vilket gör att utbildningen håller en hög kvalité och hänger med i sportfiskebranschens utveckling. Efter att basen i utbildningen är gjord i åk1 så väljer du sedan utgång inför åk2 där du fördjupar dig inom sportfiske eller så väljer du utgången mot vidarestudier.

Fiskegymnasiet ligger under Naturbruksprogrammets inriktning Naturturism.

Utgång Vidarestudier

Väljer du utgången vidarestudier så läser du, i kombination med yrkeskurser, även kurser som ger dig  grundläggande behörighet till högskola och universitet med inriktning mot exempelvis turism.

Utgång Fiskeguide:

Väljer du fiskeguide som utgång förbereder du dig för ett arbetsliv inom sportfiskebranschen. Du läser yrkeskurser som ger fördjupade kunskaper inom sportfiske, mediaproduktion, fiske- och vattenvård, turism, värdskap eller eget företagande. 

 

Skogsgymnasiet

Är du självständig, noggrann och vill köra maskin i en flexibel framtidsbransch? Eller vill du plugga vidare och bli skogsmästare?
Hos oss lär du dig allt om modernt skogsbruk, skogsskötsel och skogen. Allt för att du ska bli proffs.

Skogsmaskinförare är ett självständigt arbete ute i skog och mark.
Behovet av utbildad och kunnig personal i Sverige är stort. Tidigare elever har fått anställning direkt efter gymnasiet eller startat eget företag inom skogsbranschen.

Som elev på Skogsgymnasiet har du tillgång till vårt stora och välutvecklade simulatorcenter och våra egna övningsområden, allt för att du ska kunna öva och bli bäst.

Att studera på Skogsgymnasiet innebär att du lär dig grunderna inom modernt skogsbruk.  En stor del av utbildningen ägnas åt maskinkörning, både i simulatorns värld och ute i skogen för övning med skotare, skördare och kran. Här övar du upp tekniken och snabbheten för att sedan bli så bra som möjligt både på APL och i ditt framtida jobb.  Du får även grundläggande kunskaper i reparation.
I utbildningen ingår UF, (Ung Företagsamhet), du lär dig grunderna i eget företagande, som gör att du kan starta eget företag direkt efter utbildningen.

Efter att basen i utbildningen är gjord i åk1 så väljer du sedan utgång inför åk2 där du fördjupar dig inom skogsmaskiner eller så väljer du utgången mot vidarestudier.

Utgång högskolebehörighet

Utgången innebär att du läser de kurser som behövs för grundläggande högskolebehörighet i kombination med skogs- och maskinkurser. På detta sätt kan du skaffa dig direktbehörighet till universitets och högskoleutbildningar som t ex Skogsmästarprogrammet eller Skogsteknikerexamen, och samtidigt ha kompetens för att direkt efter gymnasiet kunna ta jobb som skogsmaskinförare, skogsvårdare eller att starta eget.

Utgång Skogsmaskiner Specialisering

Passar dig som fort vill ut i jobb. Du läser fler specialiseringskurser på maskinsidan vilket ger dig kompetens att arbeta som avancerad skogsmaskinförare (skördarförare, skotarförare), skogsvårdare eller egen företagare.

På alla gymnasieprogram läser man svenska, engelska, matematik, historia, religionskunskap, idrott och hälsa, naturkunskap och samhällskunskap. Följande kurser ingår i olika omfattning beroende på vilka val du gör.

Utbildningen ger dig möjlighet till grundläggande behörighet till högskolan.

Transportgymnasiet

Raka vägen till anställning efter gymnasiet – så kan man sammanfatta vår transportutbildning.
Utbildningen passar dig som är social, gillar trafiksäkerhet och vill köra avancerade lastbilar.

Transportgymnasiet ger dig stora förutsättningar att bli en duktig yrkesförare. Förutom utbildning för körkortsbehörighet B, C och CE, är det fokus på fordonskännedom, hantering av gods på lager och terminal, godstransporter och kundrelationer.

Som elev på Transportgymnasiet har du tillgång till skolans stora och välutvecklade simulatorcenter och våra egna övningsområden, allt för att du ska kunna öva och bli bäst. I undervisningen används simulatorer för att öva upp din skicklighet och snabbhet när det gäller att lasta timmer och annat gods. Du kommer även att öva på lastbilskörning, att backa och manövrera kran. Övningskörningen sker i omväxlande miljöer och väderlekar bland annat med uppdrag från arbetsgivare för att du ska bli så väl förberedd som möjligt inför yrkeslivet.

På alla gymnasieprogram läser man svenska, engelska, matematik, historia, religionskunskap, idrott och hälsa, naturkunskap och samhällskunskap. Följande kurser ingår i olika omfattning beroende på vilka val du gör.

Utbildningen ger dig möjlighet till grundläggande behörighet till högskolan.

Bygg- och Maskingymnasiet

Har du ett intresse för maskiner och vill köra grävmaskin eller hjullastare? Hos oss får du jobba praktiskt och träna mycket körning.

Att arbeta som maskinförare är ett fritt och självständigt arbete. Det är också ett yrke med precision vilket gör att du måste vara skicklig på att hantera maskinerna.

Som elev på Bygg- och Maskingymnasiet har du tillgång till vårt stora och välutvecklade simulatorcenter. Du övar både i de riktiga maskinerna på skolans övningsplan och i simulatorer. Allt för att du ska bli skicklig och snabb.

Du får undervisning inom de fordon som är kopplade till byggen och anläggningsarbeten, exempelvis grävmaskin och hjullastare. I utbildningen ingår även service och underhåll på maskinerna. Du lär dig också om olika typer av anläggningsmaterial och deras egenskaper, olika typer av verktyg och maskiner, arbetsmetoder och olika marktekniker.

Utbildningen ger dig möjlighet till grundläggande behörighet till högskolan.

På alla gymnasieprogram läser man svenska, engelska, matematik, historia, religionskunskap, idrott och hälsa, naturkunskap och samhällskunskap. Följande kurser ingår i olika omfattning beroende på vilka val du gör.

Jaktgymnasiet

Stora chanser till arbete och vidarestudier i kombination med jakt i storslagen vildmark. Jaktgymnasiet erbjuder dig ett unikt koncept med flera valmöjligheter inom skogsbruk, skotarkörning, viltvård och jaktturism.

Med skogen som bas får du utveckla breda kunskaper inom jakt, viltvård, körning med skotare, service och värdskap genom hela utbildningen. Du får goda kunskaper inom viltvård, artkunskap,  tillvaratagande av vilt bl.a. styckning. Under hela utbildningen får du träna på olika typer av jaktmetoder som toppfågeljakt, älgjakt, rovviltsjakt. Övningen sker oftast någonstans på de över 75 000 ha jaktmarker som skolan har tillgång till.

Du får kunskaper inom modernt skogsbruk, service och körning med skotare. Träningen varvas med simulatorövning och i riktiga maskiner på övningsplan. Efter att basen i utbildningen är gjord i åk1 så väljer du sedan utgång inför åk2 där du fördjupar dig inom jakt eller så väljer du utgången mot vidarestudier.

Utgång Vidarestudier

Väljer du utgången vidarestudier så läser du kurser som ger dig  grundläggande behörighet och det som krävs för att söka till skogliga högskoleutbildningar såsom skogsmästarprogrammet.

Utgång Jakt

Väljer du jaktlig utgång så förbereder du dig för ett arbetsliv inom jaktbranschen. Möjliga jobb är jaktguide, hundförare eller inom tillvaratagande av vilt. Du har även  chansen att efter avslutad utbildning arbeta som jaktelev, första steget mot viltmästarutbildningen.