Historielektionen flyttade ut i en skogskoja

Skogsbrukshistoria och krigshistoria stod på schemat för skogseleverna i årskurs 3 onsdagen den 8 mars. Platsen var Lomkällan utanför Särna.

Dagen började inne i en av kojorna på skogsmuseet Lomkällan, där Torbjörn Zakrisson bland annat berättade om när återplanteringslagen och Sveriges första skogslagstiftning kom, hästarnas betydelse, när kockorna kom och om sin farfar som fick sluta skolan vid 12 års ålder för att börja jobba i skogen.

Torbjörn Zakrisson berättar

Därefter gick alla runt i några olika kojor och tittade, och in i en lada där en massa gamla grejor fanns, allt från yxor, knivar och verktyg till motorsågar av olika årgångar.

Motorsåg modell större

En lada full med gamla grejor

 

Gamla verktyg

Till lunch blev det kolbulle och kokkaffe i en av kojorna och därefter berättade Torbjörn om krigshistorien kring Fulufjället och den skans som en gång fanns här. Pansarhinder i form av stora stenar finns fortfarande kvar i närheten. Under kriget skedde mycket kurirverksamhet över fjället och vid ett tillfälle smugglades hela Norges valutareserv även till Särna, där den delades upp på ett antal personer som skulle gömma den.

Skans 211 låg utanför Särna