Till dig som funderar på att börja din gymnasieutbildning på annan ort än din hemort finns det ett par olika stipendium och bidrag att söka. Här nedan hittar du aktuell information för inackorderingstillägg, boendestipendium och studiebidrag.
Till dig som funderar på att börja din gymnasieutbildning på annan ort än din hemort finns det ett par olika stipendium och bidrag att söka. Här nedan hittar du aktuell information för inackorderingstillägg, boendestipendium och studiebidrag.
Älvdalens Utbildningscentrum är en friskola och som gymnasieelev kan du då söka inackorderingsbidrag hos CSN. Enligt nuvarande regler krävs det att din restid är minst två timmar per dag med allmänna kommunikationer mellan ditt föräldrahem och skola för att få utnyttja inackorderingstillägget. Inackorderingsbidraget söks i augusti, efter skolstart, och kopia på hyreskontrakt ska skickas med.
Om det finns någon annan gymnasieutbildning som anses motsvara den utbildning du tänkt söka inom angivna avstånd kan CSN neka inackorderingsbidrag. Mer information om ersättningsbelopp kan du läsa här.
För att ekonomin inte ska vara avgörande för vilken gymnasieutbildning du som elev kan gå, har vår skola tillsammans med ett antal branscher utarbetat ett boendestipendium. Du ansöker om stipendiet om du nekas inackorderingsbidrag av CSN.
Under förutsättning att du sköter dina studier och ditt boende enligt de kriterier som anges i stipendieansökan beviljas stipendiet för hela studietiden. Boendestipendiets nivå motsvarar ungefär inackorderingstillägget som styrs av avståndet mellan föräldrahem och skola och kan utbetalas upp till 9 månader på ett läsår. Ladda ner ansökningsblanketten.
Som gymnasieelev är du berättigad att få studiebidrag från CSN. Studiebidraget är 1250 kr i månaden och betalas ut 10 månader under året tillochmed vårterminen det år du fyller 20 år. Du får studiebidraget tidigast från och med kvartalet efter att du som elev fyllt 16 år, innan dess utbetalas studiebidraget i form av barnbidrag. För mer information är du välkommen att kontakta syv@alvdalen.com.
Boendekostnad läsåret 21/22. OBS! Betalas endast 9 mån/år. Vi har även räknat om kostnaden på 12 mån i tabellen
Boende och kontrakt: | Ordinarie kostnad: | Med inackorderingstillägg från CSN betalar ni: |
D-huset
Enkelrum (5 dygn, söndag – fredag)
Enkelrum (7 dygn) |
4100 kr/mån, 9 mån 3075 kr/ mån, 12 mån
4500 kr/mån, 9 mån 3375 kr/mån, 12 mån |
1750 – 2910 kr/mån, 9 mån 1313 – 2183 kr/mån, 12 mån
2150 – 3310 kr/mån, 9 mån 1613 – 2483 kr/mån, 12 mån |
E-huset och Tallen
Enkelrum (5 dygn, söndag – fredag)
Enkelrum (7 dygn)
|
4300 kr/mån, 9 mån 3225 kr/mån, 12 mån
4700 kr/mån, 9 mån 3525 kr/mån, 12 mån |
1950 – 3110 kr/mån, 9 mån 1463 – 2333 kr/mån, 12 mån
2350 – 3510 kr/mån, 9 mån 1763 – 2633 kr/mån, 12 mån |
Rämgården
Enkelrum (5 dygn) |
4000 kr/mån, 9 mån |
1650 – 2810 kr/mån, 9 mån |
Om du nekas inackorderingstillägg kan du ansöka om boendestipedium från oss. Läs mer om detta här
Middag kostar 550: – för 10 gånger, och den 11 gången är gratis. Frukost kostar 300 :- för 10 gånger, 11 gången är gratis. Lunch ingår alltid. Betalar gör du genom att SWISH:a eller att vi skickar en faktura till dig om du är myndig, eller till din vårdnadshavare om du är minderårig.
Älvdalens Utbildningscentrum är en friskola och som gymnasieelev kan du då söka inackorderingsbidrag hos CSN. Enligt nuvarande regler krävs att din restid är minst två timmar per dag med allmänna kommunikationer mellan föräldrahem och skola. Om det finns någon annan gymnasieutbildning som anses motsvara den utbildning du tänkt söka inom angivna avstånd kan CSN neka inackorderingsbidrag.
För att ekonomin inte ska vara avgörande kring vilken gymnasieutbildning du som elev kan gå har vår skola tillsammans med branscher utarbetat ett boendestipendium. Du ansöker om detta om du nekas inackorderingsbidrag av CSN. Under förutsättning att du sköter dina studier och ditt boende enligt de kriterier som anges i stipendieansökan beviljas stipendiet för hela studietiden. Boendestipendiets nivå motsvarar ungefär inackorderingstillägget som styrs av avståndet mellan föräldrahem och skola och kan utbetalas upp till 9 månader på ett läsår.
Har du frågor som rör bidrag, stipendium och inackorderingstillägg eller andra frågor om ekonomi är du välkommen att höra av dig. Skriv din fundering i formuläret så återkommer vi med ett svar så snart vi kan.