Utbildningar

Anläggningsmaskinförare

Anläggningsmaskinförare

Har du ett brinnande intresse för stora maskiner och vill jobba inom byggbranschen?
Då kan utbildningen till Anläggningsmaskinförare inom Bygg- och anläggningsprogrammet vara rätt för dig.

Att arbeta som maskinförare är ett fritt och självständigt arbete Det är också ett yrke med precision vilket gör att du måste vara skicklig på att hantera maskinen. Vi använder oss bland annat av simulatorer i undervisningen där du har chans att träna upp din skicklighet och snabbhet innan du går över på riktiga anläggningsmaskiner.
Jobbet handlar till största delen om markarbeten som schakt- och materialförflyttning inom väg- och ledningsarbeten. Här är du med om att skapa något bestående – det kan handla om nya motorvägar eller skogsbilvägar, förberedelser för att bygga tunnlar och broar eller lägga grunden för ett nytt bostadsområde.

I utbildningen kommer du att få undervisning inom de fordon som är kopplade till byggen och anläggningsarbeten, t.ex. grävmaskin och hjullastare. I utbildningen ingår även service och underhåll på maskinerna.
Andra ämnen du kommer att lära dig mer om är olika typer av anläggningsmaterial och deras egenskaper, olika typer av verktyg och maskiner, arbetsmetoder och olika marktekniker samt trafikkunskap.

I den teoretiska delen av utbildningen ingår såklart gymnasiegemensamma ämnen som svenska, engelska, matte etc.

Ansökningskod: BAANL

Praktik

Praktiken, APL (arbetsplatsförlagt lärande), är minst 15 veckor under dina tre år.
Praktiken är den enklaste och bästa vägen till anställning och därför är det viktigt att du har bra praktikplatser. Skolan har sedan länge ett brett inarbetat nätverk med praktikplatser både i Sverige och utomlands

Intyg och certifikat

  • Arbete på väg
  • ADR
  • Utbildningsintyg för hjullastare och grävmaskin

Framtiden

Arbetsmarknad

I och med stundande pensionsavgångar i branschen finns goda möjligheter till anställning direkt efter gymnasiet.

Studera vidare

  • Yrkeshögskoleutbildning
  • YH Anläggningsingenjör (finns bl.a. i Stockholm)
  • YH Anläggningsprojektör (finns bl.a. i Falun)
  • Högskola/universitet
  • På Älvdalens Utbildningscentrum ingår grundläggande behörighet för högskolestudier (Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6). Även möjlighet till särskild behörighet.

 

Bilder

Berätta för omvärlden!
Scroll Up