Under utbildningen
Skogsmaskinförare är ett självständigt arbete ute i skog och mark.
Behovet av utbildad och kunnig personal i Sverige är stort. Tidigare elever har fått anställning direkt efter gymnasiet eller startat eget företag inom skogsbranschen.
Som elev på Skogsgymnasiet har du tillgång till vårt stora och välutvecklade simulatorcenter och våra egna övningsområden, allt för att du ska kunna öva och bli bäst.
Att studera på Skogsgymnasiet innebär att du lär dig grunderna inom modernt skogsbruk. En stor del av utbildningen ägnas åt maskinkörning, både i simulatorns värld och ute i skogen för övning med skotare, skördare och kran. Här övar du upp tekniken och snabbheten för att sedan bli så bra som möjligt både på APL och i ditt framtida jobb. Du får även grundläggande kunskaper i reparation.
I utbildningen ingår UF, (Ung Företagsamhet), du lär dig grunderna i eget företagande, som gör att du kan starta eget företag direkt efter utbildningen.
Efter att basen i utbildningen är gjord i åk1 så väljer du sedan utgång inför åk2 där du fördjupar dig inom skogsmaskiner eller så väljer du utgången mot vidarestudier.
Utgång högskolebehörighet
Utgången innebär att du läser de kurser som behövs för grundläggande högskolebehörighet i kombination med skogs- och maskinkurser. På detta sätt kan du skaffa dig direktbehörighet till universitets och högskoleutbildningar som t ex Skogsmästarprogrammet eller Skogsteknikerexamen, och samtidigt ha kompetens för att direkt efter gymnasiet kunna ta jobb som skogsmaskinförare, skogsvårdare eller att starta eget.
Utgång Skogsmaskiner Specialisering
Passar dig som fort vill ut i jobb. Du läser fler specialiseringskurser på maskinsidan vilket ger dig kompetens att arbeta som avancerad skogsmaskinförare (skördarförare, skotarförare), skogsvårdare eller egen företagare.
På alla gymnasieprogram läser man svenska, engelska, matematik, historia, religionskunskap, idrott och hälsa, naturkunskap och samhällskunskap. Följande kurser ingår i olika omfattning beroende på vilka val du gör.
Utbildningen ger dig möjlighet till grundläggande behörighet till högskolan.
I arbetslivet
En skogsmaskinförare är ofta anställd på olika skogsbolag, skogsägarföreningar eller av organisationer som äger skog. Många arbetar på Skogsstyrelsen eller på skogsbolag som Sveaskog, Stora Enso och Siljan Skog.