Om oss

Älvdalens Utbildningscentrum är en fristående gymnasieskola som erbjuder gymnasieutbildning för elever från hela Sverige. Vi har riksintag och hos oss har du möjlighet till högskolebehörighet på samtliga program. Vi har även kurser och event.En unik skolmiljö

Skolan ligger vackert belägen i Dalarnas län med närhet till Älvdalens centrum och flertalet sport- och fritidsanläggningar. Lokalerna är fräscha, trivsamma och skolan är lagom stor, vilket skapar en närhet mellan elever, lärare och övrig personal. Här är klassrummet ofta naturen själv; skogen, fjället och vattnet.

Med individen som utgångspunkt

Skolans arbetssätt utgår från individens förutsättningar att lyckas och utvecklar dig som elev så långt det är möjligt både kunskaps- och yrkesmässigt. Vi hjälper dig att bli ett proffs inom just ditt intresseområde och ser till att alla skolämnen inkluderar ditt yrke i så många vinklar som möjligt.

Lärare med kunskap och förtroende

En bra utbildning har bra lärare och vi tycker att vi har de bästa. De har kunskap, erfarenhet, är engagerade och har häftiga upplevelser och uppnådda drömmar i ryggsäcken att dela med sig av. Våra lärare stöttar dig som elev hela vägen, steg för steg, dag för dag, från första dag till din examen.

Tätt samarbete med näringslivet

Skolan har ett nära samarbete med respektive bransch. Det gör att utbildningarna tar form efter branschens behov och vi möte de kompetenser och kvalitéer som efterfrågas. När du som elev, efter din utbildning hos oss, tar klivet ut i arbetslivet eller väljer att studera vidare är du väl förberedd på dina kommande utmaningar.

Vikten av arbetsförlagt lärande

Vi tycker det är viktigt att du lär dig ditt framtida yrke på riktigt i sin rätta miljö. Under din utbildning har du stor del praktik (APL – arbetsplatsförlagd lärande). Det är den bästa vägen till anställning som vi på skolan värdesätter högt. Vi har sedan länge ett brett inarbetat nätverk med praktikplatser både i Sverige och utomlands.

Säkra framtidsutsikter genom Ung Företagsamhet

Vi jobbar målmedvetet med entreprenörskap och ser stort värde i att ge dig som elev möjlighet att förverkliga dina idéer. Alla program på skolan jobbar med Ung Företagsamhet (UF) där erfarna lärare och coacher utbildar dig i eget företagande och du får under ett läsår pröva på att driva ditt egna företag.

Vår skola är en del av näringslivet

Dalarna och Sverige behöver riktigt bra utbildningar därför är vår skola ett samarbete mellan det offentliga och de branscher som behöver kompetent arbetskraft. Våra ägare är Landstinget Dalarna, Älvdalens Kommun, Stora Enso, Bergvik skog, Älvdalens Besparingsskog, Särna Idre Besparingsskog, Orsa Besparingsskog, Transtrands Besparingsskog samt Lima Besparingsskog. Detta innebär en stark och ansvarsfull ägarbild som satsar fullt ut på kvalitet, modern teknik och pedagogik.

Ny kraft i egna forsknings- och utvecklingsprojekt

Vi har tradition att driva egna forsknings- och utvecklingsprojekt, exempel på detta är samarbetet med Ljungbergsfonden som pågått sedan 2008 och som lett till att vi ligger i absoluta framkant när det gäller simulatorer och maskinförarutbildningar. Hos oss är det naturligt att lärare arbetar tillsammans med forskare både för att utforska och utveckla undervisningen. Ibland leder det till publikationer, vilket samarbetet med Högskolan Dalarna är ett färskt exempel på. Läs publikationen här

Grönt ljus av Skolinspektionen

Återkommande gör Skolinspektionen en tillsyns- och kvalitetsgranskning av Sveriges skolor. Vår skola får högt betyg av och passerade utan anmärkning på alla punkter vid den senaste kvalitetstillsynen.Facebook

Vill du veta mer om livet på skolan och vad vi gör om dagarna? Följ oss på Facebook för att se hur vår vardag ser ut, vad vi gör under lektionstid och alla roliga aktiviteter som händer runt omkring, varje dag. Vi vill visa dig vår verkliga vardag!

Skolans historia

Skolan grundades 1964 och var då en landstingsägd skogsbruksskola. I takt med förändringar och minskat behov av arbetskraft i skogen, utökades utbudet av utbildningar och 2011 slogs Naturbruksgymnasiet och kommunägda Älvdalens gymnasieskola ihop till Älvdalens Utbildningscentrum AB. Vi erbjuder gymnasiala yrkesprogram och högskoleförberedande program och har även utbildningar inom yrkeshögskolan och uppdragsutbildningar. Idag jobbar ca 75 personer inom skolans alla funktioner som även innefattar internat- och fritidsverksamhet.

Vi på Älvdalens Utbildningscentrum är övertygade om att varje individ har kapacitet att skapa sig en riktigt bra framtid, bara han eller hon får de rätta förutsättningarna och rätt stimulans under studietiden. För att lyckas har vi samlat en stab av erfarna lärare som verkligen brinner för sina ämnen och yrke. För att möta den snabba utvecklingen jobbar vi nära det lokala näringslivet – allt från skogsindustri till fjällanläggningar. Dessutom har vi rustat skolan med modern utrustning som ger träning och häftiga upplevelser under trygga förhållanden. Och under hela resan fram till examen stöttar vi eleverna steg för steg, dag för dag. När de är klara har de kommit mycket längre än de själva trodde!

Älvdalens Utbildningscentrum

Vill du veta mer om skolan?

Det finns såklart mycket mer att berätta om vilka vi är och hur vi jobbar. Hör gärna av dig så berättar vi mer. Skriv kortfattad vad det är du vill veta mer om så kontaktar rätt person dig direkt.

info@alvdalen.com

via mejl inför t ex öppet hus och gymnasievalet.

Jag godkänner att Älvdalens Utbildningscentrum AB lagrar och behandlar mina personuppgifter enligt GDPR i integritetspolicyn.


x