Bo här

Bo här

Vi har riksintag, vilket innebär att alla i hela Sverige kan söka till oss i gymnasievalet. Du som flyttar hit kan bo på vårt internat. Skolan blir då ditt andra hem och din trygga punkt. Du får kompisar från hela landet och många blir dessutom vänner för livet.

Favicon för Älvdalens Utbildningscentrum gymnasieskola med riksintag och internat.

Intresseanmälan för boende på internatet

Du kan göra intresseanmälan redan efter att du sökt och innan du vet om du är antagen. Anmälan är inte bindande. Det är vårdnadshavaren som ska fylla i anmälan.

Redo att flytta hemifrån?

Gör vårt test och upptäck ifall internatboende är något för dig.

Fråga 1: Hur ser det ut på ditt rum?

A: Saker och ting har sin plats, det är ordning och reda. (3 poäng)

 

B: Lite kläder på golvet känns hemtrevligt, det är ingen katastrof. (1 poäng)

 

C: ”Ser ut” har jag inte gjort på länge. Högarna med grejer är i vägen. 👀 (0 poäng)

Fråga 2: Väckarklockan ringer, vad gör du?

A: Jag snoozar två gånger och på tredje ringningen reser jag mig upp. ⏰ (3 poäng)

 

B: Mamma väcker mig. (1 poäng)

 

C: Vaddå, hur låter en väckarklocka? (0 poäng)

Fråga 3: Det är din och brorsans disk- och slänga sopor-dag. Vad händer?

A: Jag kavlar upp ärmarna och njuter av den rena doften som sprider sig i köket. Jag knyter soppåsen åt brorsan, när jag ändå är igång. (3 poäng)

 

B: Sent på kvällen hittar tallrikarna slutligen in i skåpen och soporna blir slängda, motvilligt. Brorsan och jag blir till slut sams, ändå. (1 poäng)

 

C: Jag kan inte vara hemma. Jag blir nämligen plötsligt väldigt allergisk mot diskmedel och äppelskrutt. Åh vad det kliar i fötterna! (0 poäng)

Räkna ihop siffrorna från dina svar.


Så blir internatlivet för dig

Dags att börja öva
0-2 poäng

Du har en del att träna på. Börja idag!

Kompisarna på internatet kommer inte att uppskatta undanflykter eftersom alla hjälps åt med det som måste göras. Då blir det roligt att bo tillsammans med varandra. Du måste dessutom kunna ta dig upp själv på morgonen för att klara studierna. Fundera: behöver du trots allt ett par år till hemma?

Funkar med lite hjälp
3-5 poäng

Du är på god väg, men behöver öva på att vara mer självständig. 

När du bor hos oss finns det alltid vuxna inom räckhåll, t.ex. om du behöver prata med någon eller få hjälp med en fritidsaktivitet. Men de väcker dig inte på morgonen och städar inte åt dig. Innan du flyttar hit kan du därför öva på att fixa sådant själv.

Det här går ju bra!
6-9 poäng

Du har goda chanser att snabbt känna att livet på internatet är enkelt och kul.

Du fixar att ta dig till skolan, hålla ordning på dina saker samt gör din del i den gemensamma städningen. Även om du redan klarar mycket så kan alla glömma bort sig ibland. Fritidspersonalen hjälper er därför att komma ihåg rutinerna, skapa trygghet och se till att alla mår bra.

Din första tid på internatet

Under läsårets start kommer du förutom dina nya kompisar ha tillgång till en bovärd. Bovärdarna är vuxna som jobbar på skolan. Du får hjälp att komma in i gemenskapen, hitta på saker att göra och att komma igång på skolområdet, t.ex. att hitta till frukosten eller till lektionen.

Så bor du

Internatet omfattar tre byggnader på skolområdet och två i byn Älvdalen. Vi har sammantaget plats för 120 elever på internatet. 

Så går placeringen på vårt internat till

Du börjar först och främst med att göra en intresseanmälan. Det kan du göra redan efter att du sökt till skolan, d.v.s. under våren.

 

När den slutgiltiga antagningen är klar delar vi ut rummen. Vilket rum du får beror bl.a. på vilken utbildning du går. Vi försöker skapa en bra mix så det blir tryggt för alla.

 

När du anmäler intresse att bo på internatet kan du också skriva om du har särskilda önskemål. Vi försöker ta hänsyn till önskemål så gott det går.

Bo här år 2 och 3

Vi har huvudsakligen plats på internatet för åk 1. Därefter skaffar du ett eget boende på byn till åk 2. Då hjälper vi till att förmedla kontakter med privata hyresvärdar. Det är dessutom vanligt att eleverna tar över lägenheter och rum av treorna som slutar.

 

Vi har även några platser som är vikta för elever i åk 2 och 3 som av speciella skäl behöver bo kvar på internatet.

Information om boenden

På skolområdet har vi tre hus och totalt 80 rum. Som flest bor man 12 elever i samma korridor, och som minst bor man 3 tillsammans.

 

1-2 km från skolan finns även två till boenden. På Rämgården finns 13 enkelrum medan på Handlarn är det 20 rum.

 

Gemensamt för alla våra boenden är att det finns allrum med t.ex. soffa och TV, pentry med kokmöjligheter, kyl/frys, mikro, vattenkokare och kaffebryggare. Tvättmaskin finns på skolan.

D-huset
E-huset
Tallen
Handlarn
Rämgården
Älvdalen centrum
Föregående bild
Nästa bild

Måltider på vårt internat

När du bor på internatet får du utöver lunch också frukost, middag och kvällsfika serverat på skolan.

 

Du kan bo på internatet medan det är skola, från söndag kväll till fredag eftermiddag. Men om du har långt att åka kan du bo kvar på helgerna. Då finns möjlighet att köpa matlådor som du värmer i micron.

Vad vill du göra på fritiden?

Våra aktiviteter

På skolan ordnar vi flera gånger i veckan olika aktiviteter, som förstås är gratis. Det kan t.ex. vara mekarkväll, bakning, innebandy, filmkvällar, bouldering, simulatorkväll eller skidåkning i Gopshusbacken.

 

För mer info kontakta personalen på internat & fritid här.

Nära till det du vill göra

Skolan har bl.a. ett eget gym där du tränar gratis. Som elev får du även använda skidspåren precis bredvid skolan. Det finns också simhall och ishall inom gångavstånd.

Föreningar i Älvdalen

Förutom skolans fritidsaktiviteter så finns dessutom föreningarna i Älvdalen med en uppsjö av aktiviteter. Det finns bl.a. simhall, ishall och ridklubb. Läs mer på kommunens sajt.

Ekonomi & riksintag

Studiebidrag

Som gymnasieelev får du först och främst studiebidrag från CSN. Studiebidraget är 1250 kr i månaden och betalas ut 10 månader under året. Du får studiebidraget efter att du fyllt 16 år, då barnbidraget upphör.

Inackoderingstillägg vid riksintag

Du kan söka inackorderingstillägg hos CSN i och med att vi är en friskola med riksintag. Enligt deras regler för riksintag krävs det att din restid är minst två timmar per dag. Du söker bidraget i augusti, efter skolstart. 

 

Mer info om regler kring riksintag och belopp kan du läsa hos CSN.

Boendestipendium

I syfte att alla ska kunna gå på vår skola oavsett varifrån i landet man kommer, så har vi dessutom ett boendestipendium. Du kan få stipendiet av oss ifall du nekas inackorderingstillägg av CSN. 

 

Under förutsättning att du sköter dina studier beviljas stipendiet för hela studietiden. Boendestipendiets nivå motsvarar ungefär inackorderingstillägget. Ladda ner ansökningsblanketten.

FAQ om att bo här

Vanliga frågor & svar

Det går endast att göra vid speciella skäl. Men du kan alltid önska. Kontakta internatföreståndaren för mer information.

 

Du behöver ha med dig t.ex. kudde/kuddar, täcke, örngott, påslakan, lakan, badhanddukar, handdukar. 

 

Det kan även vara bra att ta med sig t.ex. egen tallrik, bestick, glas, mugg och kastrull för att kunna äta/dricka något vid/på rummet.

 

Du kommer att få information i god tid innan det är dags, men du kan alltid kontakta internatet om du har frågor.

Ja, det finns en internatföreståndare dagtid, två fritidsledare kvällstid och en som är i tjänst på helgen.

Du får bo på internatet när du går i ettan, från augusti månad till juni månad. Sedan söker du eget boende på byn av en privat hyresvärd.

Eftersom vi har haft riksintag i många år så har vi ett väl upparbetat system kring boendet.

 

Det finns ett nätverk av privata hyresvärdar som du kan få kontakt med via internatföreståndaren på ÄUC.

 

Det är även vanligt att elever kan ta över rum och lägenheter av treorna som slutar. 

 

5-dygns kontrakt betyder att du som bor inom Dalarnas län åker hem över helgerna. Går även att välja om du bor utanför Dalarnas län.

 

7-dygns kontrakt betyder att du som bor utanför Dalarnas län stannar kvar över helgerna. Går som regel inte att välja för dig som bor inom Dalarnas län, men vissa undantag görs.

 

Den vårdnadshavare som är betalningsansvarig skapar ett konto i skolans fastighetssystem Mowida. Från systemet skickas inackorderingsavtalet ut till vårdnadshavare för digital signering via Bank-ID.

Det avslutas automatiskt när du går ut ettan. Om du vill säga upp ditt kontrakt i förtid gör du detta på e-post till internat@alvdalen.com. Tänk på att du då har 1 månads uppsägningstid. 

 

Som elev på skolan har du tillgång till vårt fina gym, som ligger i sporthallen (ca 200 meter från skolan).

 

Gå till Elevsidan för att se aktuella öppettider för gymmet.

Kl. 22.00 ska det vara sovbart.

 

Middag (2022/2023) kostar 550: – för 10 gånger, och den 11 gången är gratis. Frukost kostar 300 :- för 10 gånger, 11 gången är gratis. Lunch ingår alltid.

 

Du betalar med SWISH. Vi kan också skicka en faktura till dig om du är myndig, eller till din vårdnadshavare om du är minderårig.

 

Du förväntas att städa ditt eget rum. Ni städar tillsammans gemensamma ytor.

 

Sköter du inte städningen kan du i slutändan behöva flytta ut från internatet.

Då pratar du med fritidsledarna, internatföreståndaren eller vaktmästarna.

Eftersom vi har riksintag har vi boende för våra elever i åk 1. Totalt är det 120 platser fördelade på fem olika byggnader. Tre ligger på skolområdet och två ligger cirka en km från skolan.

Kontakta internatet här!

Här ställer du frågor om internat och fritid. Formuläret går till internatföreståndaren.

Har du frågor till lärare eller SYV om utbildningar, hur det funkar med riksintag etc.? Kontakta oss här istället.

Om du är intresserad av våra utbildningar, vilka?