Om ÄUC

Älvdalens Utbildningscentrum är en friskola som till största delen är offentligt ägd. Vi finns i norra Dalarna och har 60 års erfarenhet av yrkesutbildningar. Vi utbildar inom yrken där det är gott om jobb.

Älvdalens Utbildningscentrum finns till för att regionen, kommunen och branschföretagen som äger oss tycker det är viktigt att det finns en gymnasieskola med riksintag som alla elever i Sverige kan söka till. En skola som utbildar till jobb som det är gott om. 

Våra utbildningar är riktigt bra. Det är självklart för oss att skolans pengar går till att driva skola! Vi är stolta över att ha ägare som varken vill eller får plocka ut någon vinst.

Våra utbildningar är på riktigt.

Det är roliga och bra utbildningar som leder till jobb.

Vi satsar på att du ska få öva mycket. 

På ÄUC har vi:

Hög lärartäthet

Familjär stämning

Unika övningsområden

Modern utrustning

Allt samlat på och omkring skolan.

Självklart sätter vi hälsa och välbefinnande högt på priolistan. Vi jobbar stenhårt för att eleverna ska må bra och känna sig trygga.

Personal på Älvdalens Utbildningscentrum under en brännbollsmatch. På tröjorna står det: Viktigt för mig att det går bra för dig.

Vi har ett starkt elevhälsoteam, ett engagemang bland all personal, och bra trivsel både på och efter skoltid.

I Skolverkets regelbundna kvalitetsgranskning 2023 fick vi högsta betyg på hur vi skapar trygghet och studiero.

Fyra elever sitter med sina datorer runt ett bord och pluggar.

Efter tre roliga och lärorika år på ÄUC är du redo för jobben och för vidare studier. Vårt mål är att du på studentdagen har dörrar öppna för det du vill göra och att du tror på dig själv och dina styrkor.

Information om skolan

Så drivs skolan

Med eleverna i centrum

Så drivs Älvdalens Utbildningscentrum

Vi är en seriös friskola som ägs av både region, kommun och företag, utan vinstintressen och för elevernas bästa. Skolchef/VD Anneli Gunnars berättar mer.

Utbildning på riktigt
på ÄUC

Kort klipp med bilder från vardagen

Det är full aktivitet här på ÄUC om du besöker oss en vanlig dag: på övningsplanen, i klassrummen, i skogen och ute på vägarna. På alla våra utbildningar får du öva mycket.

Se mer film om skolan på YouTube!

Övningsområden

Monztabanan

Skolans övningsplan

Föregående bild
Nästa bild

Fordon & maskiner

Allt finns samlat på skolan

På ÄUC finns förarutbildningar inom skog, transport och anläggningsmaskiner.

Du har fantastiska möjligheter som elev att vara i en miljö med maskiner, tunga fordon, verkstadslokaler samt väldig många simulatorer. På skolan finns nämligen ett av världens största simulatorcenter för maskinförarutbildningar.

 

Utomhus har vi bl.a. en avancerad körplan där alla maskinförarutbildningar kan träna, som komplement till riktiga avverkningar, körningar och grävarbeten. Du kommer att ha roligt samtidigt som du utvecklas!

 

Älvdalens Utbildningscentrum är dessutom delägare i Monztabanan, en körbana i Älvdalen där transporteleverna kan ratta tunga fordon utan instruktör med i hytten. Här övar vi också halkkörning på vintern.

Skog & natur kring ÄUC

Det bästa läget i landet

Älvdalens Utbildningscentrum är ett begrepp inom svensk naturturism. För 30 år sedan startade vi den första sportfiskeutbildningen och strax därefter den första äventyrsutbildningen. Därefter har skolan hela tiden legat i spets i Sverige och drivit utveckling inom naturturismutbildning under många år.


För utbildningar inom jakt, fiske och äventyr är Älvdalen ett av de bästa områdena man kan tänka sig. In på knuten finns nämligen några av Sveriges bästa fiskevatten, massor med jaktmark, ett av Sveriges bästa områden för klipp- och isklättring samt skidområden för både längd, alpint och ren friåkning i skog och fjäll.


Vår skolgård är också en arena i sig med terrängbanor och vildmarksområden. Inne i skolan finns bl.a. klättervägg, välfyllt förråd med fiskeprylar, vilthanteringsanläggning, skyttesimulator och all tänkbar utrustning för olika friluftsaktiviteter.


Den gemenskap och utveckling du blir del i här är svår att hitta på andra ställen!

Simulatorer

Älvdalens Utbildningscentrum simulatorhallen - elever kör simulator

Simulatorcenter i världklass

Skogsmaskiner, lastbilar och anläggningsfordon

På skolan finns ett av världens största simulatorcenter för maskinförarutbildningar.

 

Vi har simulatorer för skogsmaskiner, lastbilar, anläggningsmaskiner, kranar och dessutom en skyttesimulator. Många komponenter såsom spakar, rattar, reglage, stolar och gevär är samma utrustning som finns i den verkliga världen. Det finns också möjlighet att öva med VR-glasögon för en ultrarealistisk upplevelse av total immersion.

 

Simulatorerna är ett pedagogiskt verktyg som å ena sidan tränar förståelsen för uppdraget, å andra sidan hjälper eleverna att träna upp finmotoriken. Genom att göra något mycket, sätter det sig nämligen i ryggmärgen.

Utveckling av övningar

Världsledande inom utveckling av pedagogiska simulatorövningar

Vi är ledande inom utveckling av övningar för simulatorer. Vi samarbetar nära tillverkarna av simulatorer och branschen sedan många år, i syfte att kunna skapa precis de övningar som behövs i undervisningen. 

Föregående bild
Nästa bild

Jobba på ÄUC

Trevliga kollegor

Friskvård

Kompetensutveckling

Lediga tjänster

Kontakta skolans expedition

Här ställer du allmänna frågor till vår expedition. Har du frågor till lärare eller SYV om t.ex. utbildningar, om att besöka oss eller om att börja på skolan? Mejla i det fallet vår SYV på Bli elev-sidan stället.

Ifall du är intresserad av våra utbildningar, vilka?