”Lärarna har hjälpt mig att tro på mig själv”

Ingela hittade ett nytt drömyrke och Mattias får utforska sitt fiskeintresse på lektionstid. Båda är elever på Älvdalens Utbildningscentrum, där praktiskt lärande och engagerad personal hjälper eleverna att lyckas.

Innan Ingela började på Älvdalens Utbildningscentrum hade hon väldigt lite erfarenhet av bilar och motorer. Det gjorde henne osäker den första tiden, men tack vare stödet från lärarna vågade hon snart ta för sig mer på lektionerna.

 

– Jag var väldigt tillbakadragen och tvivlade mycket, men lärarna har hjälpt mig att tro på mig själv. De lärde mig att det är okej att inte vara världsbäst direkt, alla har olika förutsättningar och även om man inte vet allt på förhand så kan man ändå bli duktig. Idag är jag gladare och mer utåtriktad som person, och deltar aktivt i övningarna stället för att ställa mig längst bak, berättar Ingela. 

Transportgymnasiet - en glad transportelev kör lastbil.

”Man får komma ut och se många olika platser”, säger Ingela om drömyrket lastbilschaufför.

Ingelas positiva utveckling har även lett till att hon upptäckt vad hon vill jobba med efter gymnasiet, berättar hon.

 

-Jag vill verkligen bli lastbilschaufför! Det är något speciellt med att köra fordon, man får komma ut och se många olika platser istället för att bara sitta inomhus och jobba.

En elev på Fiskegymnasiet står vid en sjö med ett fiskespö.

Mattias Karlsson är elev på Fiskegymnasiet.

Lärande genom att driva en fiskecamp

Någon som också gillar att vara utomhus är Mattias Karlsson, som går andra året på Fiskegymnasiet. Tillsammans med sin klass åkte han nyligen på en veckolång projektresa till Ejheden, där eleverna fick prova att omsätta sina kunskaper om fiske och servicekunskap i praktiken genom att driva en fiskecamp.

 

– Hälften av tiden ägnades åt fiske, som var ganska utmanande såhär på hösten, och vi lärde oss också hur man dukar, sätter ihop och lagar en meny, tar hand om gäster och städar. Att planera och genomföra resan tillsammans gav oss många nya lärdomar och erfarenheter, och en stjärnklar kväll fick vi till och med se norrskenet vilket var väldigt fint.

En fiskare som diskar sin tallrik i sjön.

”Vi är ofta ute i naturen och utöver att öva fisketeknik har vi till exempel badat isvak”, säger Mattias.

Att så mycket av undervisningen sker praktiskt är just det som gör det så roligt att läsa på Fiskegymnasiet, tycker Mattias.

 

– Vi är ofta ute i naturen och utöver att öva fisketeknik har vi till exempel badat isvak, lärt oss om båtsäkerhet och hur man tänder en eld på rätt sätt. Jag tycker att jag lär mig bättre av att testa saker i verkligheten, och det är kul att känna att man klarar av de olika momenten när det faktiskt gäller på riktigt.

Joel Skoghäll, lärare Älvdalens Utbildningscentrum

Joel Skoghäll, lärare i idrott och hälsa.

Vill att de vågar tro på sin förmåga

Joel Skoghäll, lärare i idrott och hälsa, berättar att det är fantastiskt att få följa eleverna i deras utveckling på gymnasiet.

 

– Det känns väldigt meningsfullt att se dem ta till sig kunskap och samtidigt växa som människor. Ungdomar är vår framtid, och jag vill ge dem rätt förutsättningar för att lyckas så att de vågar tro på sin egen förmåga. Att se dem göra den resan är det allra bästa med mitt yrke.

Fler reportage & nyheter